En bukett (huvudsakligen) goda nyheter från Israel


Förbarmande med patienten – den israeliska varianten

Vad gör läkaren när patienten i sjukhussängen gömmer vad som tycks vara en bomb? I Israel fortsätter han att arbeta som vanligt.drzeldman

Så gick det till när dr. Eitan Zeidman vid Barzilai Medical Center i Ashkelon behandlade en terrorist som skottskadats under sitt försök att ta sig in i Israel.

Enligt Arutz Sheva (27 juni 2018) upptäckte läkaren ”två tunga saker i terroristens ficka”. All personal utom läkaren evakuerades ur rummet, polis och bombexpert tillkallades, men dr. Zeidman fortsatte utan betänkligheter sitt arbete.

”Det här handlade inte om känslor, utan om att rädda en människa, och det fanns inget samband mellan dennes handlande och den medicinska behandlingen.”

Akutsjukvård – gratis

Under de pågående striderna i Syrien, nära gränsen till Israel, drabbas många oskyldiga barn av skador för vilka det inte finns akutbehandling i det krigshärjade landet. Det är ett välkänt faktum i området att familjer kan vända sig till Israel för att få hjälp.

Ett fältsjukhus som det israeliska försvaret upprättat invid gränsen på Golanhöjderna utgör en första anhalt för hjälpsökande syrier, och därifrån överförs de vid behov till civila sjukhus.

syrian-1-1024x640

Inom loppet av några dagar fick sju syrier, varav fem barn, sjukhusvård i Israel – gratis.

I norr intogs två sexåringar och en sjuåring, kritiskt sårade av granatsplitter, vid Galilee Medical Center i Nahariya. Sjukhuschefen, dr. Masad Barhoum, sade: ”Deras skador är typiska splitterskador på hjärna, bröstkorg, buk och extremiteter” (Israel Hayom, 2 juli 2018). En svårt skadad 14-årig pojke och två vuxna män med livshotande skador togs också emot vid samma sjukhus.

En sjuårig flicka i kritiskt tillstånd intogs vid Rambam Medical Center i Haifa med omfattande skador på överkroppen.

Vid Tel Hashomer Sheba Medical Center i Tel Aviv behandlades en tioårig flicka för multipel organsvikt. Läkarna arbetade dygnet runt för att rädda hennes liv.

Kan terroristernas tunnlar bli till välsignelse?

Teknik använd för att upptäcka, undersöka och förstöra terroristtunnlar från Gazaremsan har av Israel anpassats för medicinska syften, rapporterar Arutz Sheva (1 juli 2018).

Konstruktionens ursprungliga syfte var att göra det möjligt för räddningsarbetares kameror att undersöka hålrum i byggnader som störtat samman vid jordbävningar. Den består av en mjuk, uppblåsbar muff som driver kameran längst fram på instrumentet.

Samma teknik anpassades för användning i tunnlar som terroristorganisationen Hamas grävt under Israels gräns.

Forskare har nu än en gång modifierat denna uppfinning; den används vid undersökning via koloskopi för att upptäcka tumörer i tjocktarmen. Syftet är att minska obehaget vid denna invasiva procedur. Tjock- och ändtarmscancer är världens tredje vanligaste canceråkomma och vållar årligen hundratusentals människors död.

– israelnationalnews.com/News/News.aspx/248262

Att välsigna sina fiender

En humanitär mardröm i den syriska Deraa-provinsen invid gränsen mot Israel och Jordanien har väckt internationell medkänsla – men lett till få åtgärder.

När den syriska armén, förstärkt med iranska trupper, libanesisk Hizbullah-milis och ryska flygstridskrafter, i juni slog till mot Deraa för att besegra de återstående rebellstyrkorna i landets sydvästra hörn, flydde 120.000 civila från staden. Jordanien, som redan hyser 650.000 flyktingar från Syrien, meddelade att man inte kunde ta emot fler.

Israel förhöll sig inte passivt. Precis som i fallet med dess fältsjukhus invid gränsen, där hundratals syrier redan vårdats, reagerade Israel med snabba hjälpåtgärder.

Syrian-refugees-landing-in-Greece.-Photo-via-www.shutterstock.com-

Nattetid torsdag 28 juni ”överfördes 300 tält, 13 ton livsmedel, 15 ton spädbarnsmat, 3 lastpallar med sjukvårdsmateriel och medicin samt cirka 30 ton kläder och skor till Syrien via fyra olika punkter längs gränsen”, rapporterade Yedioth Ahronoth dagen därpå.

”Hjälpen transporterades till syriska flyktingläger i de södra och centrala delarna av syriska Golan. Lägren, nära gränsen mot Israel, hyser flera tusen syrier under svåra förhållanden, utan tillgång till vatten, elektricitet, livsmedel och andra grundläggande livsförnödenheter.”

Allt som allt levererade den israeliska armén 60 ton humanitär hjälp till den syriska delen av Golanhöjderna.

– ynetnews.com, 29 juni 2018

Beröm från mycket oväntat håll

I en utsändning 2 juni från Saudi 24 TV (Saudiarabien) dryftade den jordanske journalisten Yousef Alawnah förhållandena i ett israeliskt fängelse; han hade själv suttit inspärrad 30 månader för smuggling av sprängmedel.

yousef

Intervjuaren var antagligen inte beredd på Alawnahs kommentarer:

YA: ”Jag skäms över jämförelsen mellan israeliska och arabiska fängelser. I ett israeliskt fängelses bibliotek finns 30-40.000 böcker.”

Intervjuaren: ”På arabiska?”

YA: ”Ja, naturligtvis. Där finns alla viktiga böcker: historia, [t.o.m.] anti-israeliska och anti-sionistiska böcker… Vi hade möjlighet att tillägna oss kultur, att läsa, att studera många ämnen i fängelset. Det var som en utbildningsanstalt. Naturligtvis var det besvärligt för de första fångarna, men i jämförelse med arabiska fängelser – tyvärr…

Men det handlar inte bara om fängelserna. Betänk vad araberna har utsatt varandra för. Om judarna ockuperat Syrien och Irak, skulle de då ha gjort allt detta? Har judarna dödat lika många syrier, palestinier, egyptier, jordanier, libaneser, irakier och andra som Irans milis dödade i Mosul eller Aleppo? Nej…

Har de sunni-muslimska fångarna i Irak böcker att läsa? Dessa fångar hålls i fängelsehålor av den syriska regimen… I Syrien finns ett fängelse under en begravningsplats. Fängelset är underjordiskt, och mellan detta och markytan finns ett jordlager, där man begraver människor. När bödlarna gräver för att begrava dem känner människorna därnere av det. Tror du att de har böcker?”

– memri.org, clip 6642

Australien stoppar pengar till terrorister

I spåren av beslut från såväl USA:s som Israels regering meddelade Australien 2 juli att man stoppar sitt årliga stöd på 10 miljoner australiska dollar via Världsbankens Multi-Donor Trust Fund till det palestinska återhämtnings- och utvecklingsprogrammet (PRDP).

Australiens utrikesminister Julie Bishop uttryckte oro över att fondmedel tillät den palestinska förvaltningen (PA) att stödja palestinier dömda för ”politiskt motiverat våld”. Bishop: ”Varje form av bistånd från den palestinska befrielseorganisationen till dem som dömts för politiskt motiverat våld utgör en skymf mot australiska värderingar och undergräver utsikterna till en meningsfull fred mellan Israel och palestinierna.”

Den australiske senatorn Eric Abetz applåderade beslutet: ”Det är livsnödvändigt att vi försäkrar oss om att vårt utlandsbistånd inte används för att… främja terrorism.” (Israel Hayom, 2 juli 2018)

Nabil Shaath, chefstjänsteman och utrikespolitisk rådgivare inom PA, förment moderat, kallade det hela ”svinaktigt prat” i PA-TV:s Topic of the Day 3 juli, och förklarade att australierna ”förtjänar att spottas på”. Med direkt adress till dem fastslog han: ”Jag vill inte ha era 10 miljoner; jag vill inte jaga efter dem.”

– Palestinian Media Watch Bulletin, 9 juli 2018

PA hedrar sin mest berömda moder

mother terrorists

Den palestinska förvaltningen fortsätter att hedra familjen Abu Hmeid.

Modern, Latifa Abu Hmeid, har personligen hedrats två gånger innevarande år av PA:s ordförande Mahmoud Abbas, som kallade henne ”kronan på allas våra huvuden”. PA-tjänstemän upphöjde henne som en ”kämpe” från vilken ”vi hämtar vår beslutsamhet och styrka”. År 2011 utvaldes hon till att dra igång PA:s FN-kampanj för en självständig palestinsk stat. En PA-reporter presenterade henne som en ”förebild för alla palestinska kvinnor”. Varför? Fortsätt läsa.

Fem av hennes sex söner avtjänar multipla livstidsstraff i israeliska fängelser för ett stort antal mord och olika slags terroristattacker. (En sjätte son dödades under en sådan.)

Till dags dato har familjen erhållit drygt en miljon USA-dollar i ”löneutbetalningar” från PA för sina terrordåd.

– Palestinian Media Watch Bulletin, 2 juli 2018
Föregående Varför judarna?
Nästa Palestinsk fredsintrig?